Start  |  Priser |  Billeder  |  Kort  | Kontakt os |  Links  |  FAQ

Her kommer en lille dagbog fra Min Bror og min tur på Haråen.

Min bror Claus, og min planlagte kanotur til Sverige var i år blevet lidt forsinket årstidsmæssigt.Arbejde og andre nødvendige onder, gjorde at vi først kunne komme af sted 2 weekend i nov.

Årstiden taget i betragtning, ville det nok blive en halvkold fornøjelse, og vel heller ikke helt ufarligt. Men vi har erfaring fra tidligere Sveriges ture, og har ligeledes padlet flere gange i Canadas Nordvest-territorie, hvor jeg også har arbejdet som Kano/fiske Guide.
Så de nødvendige færdigheder til, at begå sig i naturen var i orden.
Så var det bare at finde en egnet elv/å at padle på.
Vi ville helst padle elv der løb gennem skov og mark, og så skulle den ikke ligge alt for langt fra København.
Samtidig vidste vi havde 3 dage til rådighed, så en 50-60 km ville være en passende længde, når der samtidig skulle være tid til, at nyde naturen.
På Kanotguiden.com var det bare at vælge og vrage mellem flere forskellige egnede Elve. Vi fandt frem til 3 forskellige, som lød tiltalende. De lå alle i Småland, og kun 2-3 timers kørsel fra kbh.
Jeg ringede til de forskellige kano-udlejere. Men det var kun hos Svenarums kanouthyring, som bliver drevet af Gunilla og hendes søn Thomas, at de var villige til at udleje kano og udstyr på den sene årstid. (Efter vi havde fortalt, at vi havde masser af erfaring, og kunne klare os selv)

Et par uger efter ankom vi så i et dejligt efterårs/vinter vejr til Svenarums kanotuthyring, hvor vi blev vel modtaget af Gunilla, der havde både kano og udstyr klar.

Kort efter var der vand under kølen, og vi begav os glade af sted i sen eftermiddag. Der var høj vandstand i åen, og vi kunne kun lige akkurat kommer under vejbroen, og så gik det ellers mod de næste 3 dages eventyr.
 
Vi aftalte med Gunilla, at vi kunne campere på hendes grund 5 km længere nede af åen, der var der både drikkevand og telt og bålplads.
 
Da vi nåede derned stod hun, allerede med 10 ltrs dunke klar som vi kunne fylde med vand til den videre færd. Desuden stod hun med varm kaffe og hjemmebagte snegle og småkager. Det kunne man da kalde første klasses service!
 
Kagerne og den varme kaffe faldt på et ret tørt sted. Temperaturen var sammen med det tiltagende mørke, begyndt at snige sig under nulpunktet.
 
Vi fik slået teltet op, og fik hurtigt gang i bålet, så vi havde noget at varme os ved, og lave mad over. Kulden nåede ned under 5 minus, men udover bålet havde vi en flaske whiskey, at varme os ved, så det blev en rigtig fornøjelig aften, under en stjerneklar himmel.

Dagen efter skulle der slås nogle kuskeslag for at få varmen i kroppen. Overalt lå der et tæt lag af rimfrost. Men smukt så det ud.

Vi skulle helst tilbagelægge omkring 20 km, hvis vi skulle overholde vores tidsplan, så efter morgenmaden, blev lejren hurtigt pakket, og kanoen sat i vandet. Claus klagede over tømmermænd, jeg havde det helt fint. Man er vel viking hehe..

Haråen overraskede os virkelig. Den snoede sig, med små hårnåle sving igennem det smukkeste smålandske landskab, som man kan forestille sig. Til tider blev vi fuldstændig ”opslugt” af skoven, der stod tæt omkring åen, og til andre tider åbnede den sig op, så man kunne nyde det åbne bondelandskab der lå badet i et smukt solskin.

I en halvåben fyrreskov, fandt vi en perfekt lejrplads. Den lå et par meter oppe, så vi havde udsigt over åen. Der havde været kanosejlere før os, så der var en bålplads på stedet. Og der var masser af egnede steder til teltet.
 
Efter aftensmaden sad vi et par timer ved bålet og nød en flaske vin, og fortalte røverhistorier. Man kunne godt mærke at man var kommet ud i naturen. De 20 km, hvor der havde været et par steder, hvor vi skulle bære kano og udstyr forbi, og kulden og den friske luft gjorde at man for alvor mærkede trætheden komme snigende. Så omkring kl 22 røg vi på hovedet i soveposerne, og snorksov til næste morgen, hvor vi blev vækket til lyden af et massivt regnvejr.
 
Klog af skade havde vi medbragt en stor presenning, så vi idet mindste kunne stå i tørvejr, mens vi lavede morgenmad.
 
Snart var kanoen igen sat i vandet. Regnvejret tog vi i stiv arm. Når man alligevel ikke kan gøre noget ved det, må man tage det med et smil. Det har vi lært fra tidligere ture. Naturen kan vi nu engang ikke tæmme, og heldigvis for det da.  Til gengæld havde vi udstyret i orden, som man bør og skal ha på den slags ture. Inderst sved transporterende undertøj, så en flees, og så en skaljakke, som yderlag.
 
De næste 20 km snoede åen sig om muligt endnu mere end den havde gjort i starten af turen, naturen virkede mere vild og skoven stod mørk og tæt omkring åen. Mange steder sejlede vi i en tunnel, med træerne samlet over hovedet på os. Lige en å efter vores smag.


Næste lejrplads lagde vi så vi kun skulle padle en 5-6 km næste dag, inden Thomas som aftalt skulle møde os, og køre os, og udstyret tilbage til bilen.
 
Vi slog lejr i storskoven under nogle kæmpe granner. En rigtig hyggelig lejrplads. Hvor vi lå godt beskyttet af naturen, mod naturen.
 
Næste morgen holdt vi stilen, og fortsatte i regnvejr. Dog kun den første halve time, hvorefter regnen holdt op, og solen sendte sine stråler ned gennem trætoppene.
Som aftalt, skulle vi ringe en halv time før vores opsamlings punkt, som var en camping plads i en lille by (hurra for mobilen)
Thomas ankom med en trailer efter bilen, og ved fælles hjælp fik vi hurtigt bundet kanoen fast, og udstyret pakket om bagi. Og så gik det ellers de 60 km tilbage til vores bil. På vej tilbage fik vi en hyggesnak med Thomas, der var en rigtig hyggelig fyr, der gladeligt fortalte lokal historie, og jagt beretninger.
 
Vel tilbage ved bilen, fik vi afleveret  kano, padler og redningsveste, og så gik det ellers tilbage mod Danmark igen.
 
Haråen kan så absolut anbefales, for de der ønske en afvekslende kanotur, der ligger indenfor en overkommelig afstand til Danmark. Selv med flere kanoture i både Sverige og Canada i rygsækken, må vi sige at Haråen virkelig overraskede, og kraftigt kan anbefales som et 1 klasses kanovand.
 
Servicen som Gunilla og Thomas leverede var både professionel, og dygtigt udført i en hyggelig familiær atmosfære.
 
Vi vender helt sikkert tilbage igen, til en sommer tur.
 
Torben og Claus Nilson.

 

Svenarums kanotuthyrning 560 13 Hok | +46 (0)393-200 58 | +46 (0)70-638 00 58 | info@svenarum.com